top of page

Egy kicsit a Köszönőajándékokról

Frissítve: 2020. febr. 11.


A esküvői köszönetajándéknak régre visszanyúló és remek történelme van. Számos egyedi köszönetajándék ötlet létezik, a minipezsgőktől elkezdve, a kézzel készített süteményeken át, egészen a Nevetekkel ellátott, személyre szabott ajándékokig.

Az ideális esküvői köszönetajándék kiválasztásához számos tényezőt szem előtt kell tartani. Vendégeitek számára nem egy jelentéktelen kacatot, hanem egy személyes, vicces vagy épp egy praktikus ajándékot illik adni, aminek nagy jelentősége van. Felmerülhet a kérdés, hogy miért is adtok ajándékot, ha Ti vagytok a "Nagy nap" főszereplői? Nos, a válasz erre a kérdésre szorosan kapcsolódik a történelemhez.

Az esküvői köszönetajándék eredete

Réges-régen (a mi esetünkben sok évszázaddal ezelőtt), az olyan helyeken, mint Olaszország és Franciaország, azok az emberek akik esküvőt tartottak, egy kisebb ajándékkal küldték haza a vendégeket, amelyet akkoriban „bonbonniere”-nek neveztek. Viszont fontos megjegyezni azt, hogy abban az időben ezeket nem csak esküvőkön osztogatták. Bármilyen ünnepély alkalmával kaptak ilyen ajándékot a vendégek, például szülinapokon is. A Bonbonniere valójában egy ajándékdoboz volt, amelyet általában kristályból vagy valamilyen kőből faragtak és cukorból készült dolgokat tartalmazott. Könnyű levezetni, hogyan jutottunk el ezektől a csomagolt ajándékdobozoktól a köszönetajándékig.


Az esküvői köszönetajándék, mint a szerencse jelképe

Miért is adtak elsősorban bonbonniere-ket a vendégeknek? Nos, régebben az olyan alkalmakat, mint amilyenek az esküvők voltak, szerencsésnek tekintették. Úgy gondolták, hogy amennyiben a vőlegény és a menyasszony esküvői ajándékokat osztogat, azzal valahogyan a szerencsét is tovább adják. Akkoriban, a leggyakoribb köszönetajándék öt darab cukrozott mandulát tartalmazott.

Ezek a mandulák elméletileg szerencsét jelentettek, amit a vagyonhoz, a boldogsághoz, a termékenységhez, az egészséghez és a hosszú élethez kötöttek. Számos esküvőn még mindig ezt használják köszönetajándékként. Ma már cukorral bevont mandula csomagok is kaphatók. Többféle színben is megtalálhatók, amelyeket néha menyasszonyköszöntőkön is használnak. Az apró édességek mindig ötletes és olcsó esküvői ajándékoknak számítanak.


Hagyományos esküvői ajándékok

Nem kellene meglepjen az a tény, hogy a világ különböző részein egyedi esküvői ajándékokat készítenek. A köszönetajándékok egyes helyeken jóval többet jelentenek egyszerű ajándéknál. Ha például egy spanyol esküvőn veszel részt, nagy a valószínűsége, hogy egy narancsfavirág szirommal teli vázával távozol majd. Ez egy ottani hagyomány, amelyet manapság már az Egyesült Államokban is gyakran láthatunk.

Az ázsiai kultúrában pedig gyakran szerencsebambuszt adnak ajándékba a vendégeknek. A növény valami újnak a kezdetét jelképezi és természetesen szerencsét is hoz

Mindent együttvéve, rengeteg köszönetajándék ötletet találhatunk szerte a világon, amelyet nem árt kipróbálni és belefoglalni életünk fontos eseményeibe.


A Köszönőajándékok főbb típusai

A köszönőajándék egy apró figyelmesség, amivel megköszönöd a vendégeidnek, hogy eljöttek megünnepelni életed egyik legfontosabb eseményét.

Magának az ajándéknak nem kell nagy értéket képviselnie, itt inkább a gesztus a fontos. A vendégeknek jól fog esni, hogy gondoltál rájuk, készültél nekik valamivel, és nem az értékét fogják nézni. Sőt, saját tapasztalatomból (és másokéból is) mondom, hogy a vendégek jelentős része haza sem viszi magával a köszönőajándékot a lagziból…

Ebben a cikkben 30 olyan ötleteket mutatok be, melyekkel elkerülheted, hogy a köszönőajándékod a vendégek számára haszontalan, teljesen jelentéktelen legyen.


Akkor jó egy köszönőajándék, ha legalább egy feltételnek megfelel az alábbiak közül:

  • vicces (mosolyt csal a vendégek arcára)

  • hasznos (a vendégek hazaviszik, mert értékes számukra)

  • személyes (ebből érzik a vendégek a valódi törődést és hálát)

  • van funkciója (van valamiféle szerepe az esküvői party során)

TIPP: A legtöbb köszönőajándék esetében megoldható, hogy a vendégek nevét valahogyan feltüntesd az ajándékon (pl. egy cédulán), így az ajándékkal kiválthatod az ültető kártyák használatát is.

Most pedig jöjjenek a köszönőajándék ötletek a fenti 4 kategóriába sorolva (bár egy-egy ötlet akár több csoportba is beillene, én mindegyiket csak egy helyen tüntetem fel)


1. Vicces köszönőajándékok

A többi pontban felsorolt ajándékötletek közül bármelyik lehet vicces attól függően, hogy mit írsz rá. De ha az esküvőnek van egy konkrét tematikája (pl. tengerész, hajós téma) akkor egy ehhez kapcsolódó ajándék (hajtogatott papírhajó, ami mondjuk cukorkákat rejt) önmagában is szellemes lehet.

Ha az esküvőnek nincs konkrét tematikája, de Rólatok mindenki tudja, hogy pl. a testépítés a szenvedélyetek, akkor egy súlyzó alakú nyalókával is mosolyt csalhattok a vendégek arcára.

Jó ötlet lehet például, ha valamilyen olcsó napszemüveget adsz ajándékba egy ilyen cetlivel: „Védd a szemed, nehogy elvakítson a szerelem!”

2. Hasznos köszönőajándékok


A köszönőajándékot az teheti hasznossá, értékessé a vendégeid számára, ha azt valóban használni tudják valamire az esküvő után is. Persze ezeket is el lehet feliratozni, címkézni amitől személyesebbé válnak ezek a tárgyak.

Kis üveg méz

Szív alakú sütiszaggató

Egyedi pezsgőspohár vagy felespohár

Egyedi poháralátét

Füstölő

Illatgyertya

Legyező

Fényképkeret (akár mágneses)

Kézzel készített szappan

Egy fakanál recepttel

3. Személyes köszönőajándékok


A köszönőajándékot háromféleképpen teheted személyessé:

  • ti magatok készítitek el

  • egyértelműen rólatok szól, hozzátok köthető, rátok emlékeztet

  • minden vendégnek személyre szól (tartalmaz egy személyes üzenetet)

Ha igazán személyes az ajándékod, akkor szinte biztosan haza fogják vinni magukkal vendégeid.Mivel a köszönőajándék legtöbbször a teríték része is (egy ideig), ezért figyelj arra, hogy a csomagolás színe és stílusa harmonizáljon a teríték többi elemével.

Kézzel csomagolt drazsé vagy cukorka

Saját készítésű könyvjelző

Saját készítésű bonbon vagy csoki

Saját készítésű lekvár

Virágmagok egy tasakban

Élő növény kis cserépben vagy csészében

Egy adag kávé vagy kakaópor üvegben

Válogatás CD a kedvenc dalaitokból

Egy személyes videóüzenet vagy kisfilm CD-re írva

Szerencsesüti személyes üzenettel

Saját készítésű marcipánfigurák marcipántömbből

4. Az esküvői partyn használható ajándékok


Ahogy a bevezetőben is említettem, nagyon gyakran előfordul, hogy a lagzi végén a köszönőajándékok nagy része az asztalokon marad, másnap pedig a kukában landol.

Ha nem akarod, hogy a köszönőajándékodnak ilyen szomorú sorsa legyen, akkor adhatsz olyan ajándékot is, melyet még ott az esküvői partyn használhatnak a vendégek. Így ha az ajándék nem is örökre szóló, legalább hasznosítható, ráadásul emeli azt este hangulatát.

Álarc (bajusz, napszemüveg, száj)

Kitűző

Buborékfújó

Csillagszóró

Konfetti

Csengő

Összegzés


Ahhoz, hogy a köszönőajándékod értékes legyen a vendégek számára, nem kell feltétlenül sokat költened rá. De akkor sem fognak megsértődni a vendégeid, ha hasznos és „örökre szóló” ajándékok helyett valami kevésbé tartós, vicces ajándékkal leped meg őket, hiszen a lényeg úgyis az, hogy gondoltál rájuk, és értékeled azt, hogy veled ünnepelnek a Nagy Napon.

www.dream-hole.com

info@dream-hole.com


907 megtekintés0 hozzászólás
bottom of page