top of page

Vintage, mint Esküvői stílus


Vintage (ejtsd: vintázs) a latin vinum (bor) és demere (eltávolítani) szavakból ered, és a szüreti időszakra utal. A 19. századtól kezdve azonban más jelentéssel kezdték el használni: régi, elmúlt korból való. A régies dolgok életre keltése, új környezetbe helyezése. Az 1920 és 1975 között kialakult stílus, melyet nem szabad összekeverni a retro stílussal, mely körülbelül az 1975-1990-es évek. A vintage időszak ennél régebbi, sokkal nemesebb, ritkább, épp ezért értékesebb használati eszközök, bútorok és ruhadarabok gyűjtőneve. Főbb színei a púder és cukorka színek, kedvelt anyagai a textilek szempontjából a csipke, selyem és a tüll, de fontos szerepet kap a fa textúra is. Egyszerre pompás és kifinomult, melyben kiegyensúlyozzák egymást a pazar és visszafogott részletek.

A vintage stílusú esküvőknél rengeteg egymásra ható elemet figyelembe kell venni: a meghívó, a helyszín, a ruha, a dekoráció és ezen belül a virágok, valamint a sminkről és a frizuráról sem feledkezhetünk meg. A vintage különleges és ötletgazdag stílusában teljesen egyedi: a tárgyak használtnak tűnnek és régies hatás keltenek egy csipetnyi romantikával fűszerezve. Fő színei általában világosak és a pasztell összes árnyalatában játszhatnak.

A csipkék és szalagok, a fehér szín, a gyöngyök, egy kalitka, a hortenzia, szellőrózsa, a pünkösdi rózsa és az összes klasszikusan romantikusnak tartott virág, valami régivel például: könyvvel, bőrönddel vagy ép bútorokkal párosítva már megadja a békebeli hangulatot. A stílus jegyei közé tartozik a régi holmik új szerepbe állítása. Fontos szerepet kapnak a befőttes üvegek, amelyeket stílusosan fel lehet díszíteni. Remek asztali díszek, mécses tartók válhatnak belőlük, amelyek az este érvényesülnek meleg fényükkel, de a desszertes- és az italpult kiemelt szereplőjévé is válhat. Amennyiben ez a stílus már a szívetekbe lopta magát, szeretnék néhány ötlettel, könnyen megvalósítható praktikával, kiegészítővel és tippel segíteni nektek a tökéletes összhang megteremtéséhez:

Az első lépés - Meghívó:

Vendégeitek számára elsőként a meghívót adjátok át, mely már magában hordozza az esküvő stílusjegyeit, így bepillantást engedve az esküvő stílusába.

A Finoman átgondolt részletek, a púder színek, a régies betűtípusok használata, az újrahasznosított vagy krém árnyalatú papírok mind megadják a meghívók hangulatát. Természetesen, ha vendégeitek megkapják a nekik szánt meghívókat, már következtetni tudnak Esküvőtök stílusára.

A Menyasszony és a Vőlegény ruhája:

Az esküvői ruha a menyasszony megjelenésének és varázsának egyik legfontosabb kelléke. A ruha kiválasztásánál ügyelj arra, hogy szép és személyre szabott legyen, saját stílusodat tükrözze, alakodra szabva, minden szépségedet kiemelje! A kreatív megoldásoknak köszönhetően, mint például: egy színes öv, virág vagy kő díszítés, természetesen ez összhangban a cipővel, a vőlegény mellényével és az esküvői díszítés színvilágával még varázslatosabbá teheti megjelenéseteket. A Tavaszi esküvők frissességét fokozhatja egy hófehér ruha míg, a lágy őszi fények csodásan harmonizálnak a tört fehér árnyalatú ruhákkal, melyek korhű kiegészítőkkel mutatnak igazán. A korszakra jellemző fazonok egyszerűek, ám a ruhák díszítése hihetetlenül csodás. Egy finom csipke boleróval átvarázsolhatod a ruhádat zárt jellegűvé, dekoltázst takaró ruhává, vagy éppen hátad vonalát emelheted ki a csipkéjével. A menyasszonyi ruháknak stílusos kiegészítői a fejdíszek. A Vőlegény stílusba illő öltözékének részét képezheti a csokornyakkendő, a hózentróger, a kockás zokni. Az urak általában egy nagy fejű (esetleg több kis fejű) virágdíszt szoktak tenni az öltöny hajtókájára. A legjobb megoldás azonban ebben a stílusban, ha nem virágot tűzünk fel, hanem szintén valami régit.

Koszorús lányok:

Természetesen a Koszorús lányok ruhájának is reflektálnia kell a menyasszony ruhájára, kiemelve azt, így téve még pompázatosabbá az Arát. A Hölgyek megjelenésének is illeszkednie kell a vintage stílusba. Ezt laza hajfonatokkal, kontyokkal, naturális sminkkel, laza virágcsokrokkal és az elhagyhatatlan pasztell színekkel érhetjük el.

Az elmaradhatatlan haj és a smink:

Miután már kiválasztottad a ruhát, könnyű lesz ehhez megfelelő frizurát és sminket választani. Hosszú hajú lányok előnyben: kontyok, fonatok, hullámok, csatok… a variációk száma szinte végtelen. Ám a rövid hajúak se csüggedjenek, ők például vintage frizurákkal és egyéb kiegészítőkkel (hajpántok, fejpántok, tiarák, virágok, csatok) dobhatják fel a megjelenésüket, és végső esetben még mindig ott a fátyol, amely jótékonyan ápol és eltakar, vagy adott esetben kiemel és még különlegesebbé varázsol.

A menyasszony nőiességét és szépségét még jobban ki lehet emelni leheletkönnyű árnyalatokkal és ecsetvonásokkal. Ennél a stílusnál a szem nem a tipikus fekete vonalvezetéssel, hanem a halványabb pl. mahagóni árnyalattal kerül kihangsúlyozásra. Az ara száját sem a most divatos barna és lila színekkel, hanem a rózsa és vörös árnyalataival hangsúlyozzák, ehhez igazítják az arcpirosítót. A régies, egy kis csipke, pici gyöngy itt is kötelező. A smink alapból természetesnek tűnik, a szem füstös, csillogó szemhéjjal. Nem maradhat el valami szép gyöngy fülbevaló sem.

A virágok:

A vintage esküvőre főleg a klasszikus és romantikus virágok jellemzőek, fehér és halvány, púder színekben. A leggyakoribban használt virágok a hortenzia, a rózsa, szellőrózsa, bazsarózsa, tulipán, hypericum bogyó, rezgő, kövirózsa. A stílusba szépen beleilleszthetők a textilből készített virágok, akár még a menyasszonyi csokornál is gondolkodhatunk a soha el nem hervadó, mesés virágkompozícióban, mely sokáig emlékeztethet a nagy napra.

A kiegészítők:

Remek dekorációs elem válhat mindenből, csak egy kis fantázia kell hozzá, akár egy létra, egy festőállvány agy épp egy bicikli is tökéletes erre a célra, virág vagy szalag díszítéssel, fehér kopottas festéssel vagy önmagában. Kihelyezhetünk kis táblákat, melyek a vendégek eligazodását segítik elő.

A terem dekorációja:

A vintage stílus sok virágot, csipkét, díszes kiegészítőket használ. A vintage hangulat alapvető kellékei: antik, vagy kopottas bútorok, régi bőröndök, madárkalitka, amelyeket virágokkal díszíthetünk, táblák, melyekre krétával üzeneteket írhatunk, (köszöntés az érkező vendégeknek, menüválaszték, ültetési rend), régi írógép, zászló füzérek, régies brossok. A dekoráció részét képezik még a befőttes üvegek és régi könyvek, fekete-fehér és szépia képek, poharak és kupák, amelyek vázaként szolgálhatnak. Kis porcelán csészékbe elhelyezett virágok nagyon szép hangulatúak. Minél több antik tárgy és naturálisabb, harmonikus asztaldekoráció. Azért nem szabad túlzásba vinni a virágok és csipkék használatát sem, hiszen nem az a cél, hogy mindent ellepjenek a tárgyak, hanem hogy meghitt, autentikus szép összképet kapjunk. A teríték egyszerű és elegáns legyen. Használhatunk textil, vagy textil hatású szalvétákat.

Már a vendég fogadásnál ez a stílus fogadhatja a vendégeket, köszöntő táblákon írt köszöntőkkel, útbaigazítókkal, illetve a vendégváró falatkák és italok tálalásával. A szertartáshoz készíthettek saját kezűleg gyűrűpárnát. A köszönetajándékokat szintén készíthetitek ti magatok, amely illeszkedik a vintage hangulathoz. Helyezzetek el a bejárathoz közel egy kis asztalkára egy szép esküvői könyvet, amelybe vendégeitek a jó kívánságaikat írhatják.

A desszertasztal és a menyasszonyi torta:

A desszertasztal egyik nagy előnye, ha az esküvőn így kínálják a süteményeket, hogy a vacsorát követően a vendégek felállhatnak, körbesétálhatják a látványos asztalt, kedvükre válogathatnak, miközben a hangulat is megmarad. Míg sokszor, mire a hagyományos nagy torát felszeletelik, akár egy száz, kétszáz fős esküvőn azt minden vendégnek végig kell várni. Emellett azt is fontos megemlítenem, hogy ebben az esetben egy nagy torta helyett egy egész asztalnyi desszertet lehet választani, melynek természetesen ugyanúgy része egy torta, – egy kisebb természetesen – melyet a pár fel tud vágni. Lényegében a torta szeleteit helyettesítik a cupcake-et. E mellé kínálhattok kiegészítő süteményként macaront, francia aprósüteményt, és pop cake-et, vagy, ahogy Magyarországon elterjedtebb, süti-nyalókát. Természetesen a hagyományos magyar sütemények is ízlésesen elhelyezhetőek a desszert asztalon.

A vacsora utáni sütemények kiválasztásához javasoljuk, hogy legalább 5-6 féle, az átlagosnál kisebbre szelt, szín és íz-választékban is eltérő sütemények legyenek összeállítva. Az egész enteriőrt, díszítést, designt harmonikusan átgondolva kell megteremteni. Cél az, hogy a desszertasztal az esemény dísze legyen, ezzel is felejthetetlenné téve a nagy napot.

Egy vintage esküvőn nagyon szépen mutatnak a most divatos meztelen torták, amelyek igazi remekművek, de a hagyományos marcipán bevonatú virággal díszített torták is nagyon gyönyörűek.

Fotók Vintage stílusban:

A lelkét két dolog adja: a különleges körítés (ruhák, kiegészítők, enteriőr) és a speciális utómunka, amit természetesen minden fotós másképp csinálja, ki-ki ízlése, elképzelése, tudása szerint (pl.: szépia, vagy fekete fehér képek).

Bár számos hely kínálkozik, ahol megvalósítható egy ilyen fotózás, a vintage képeknél legtöbbször “mesterségesen” hozzák létre a kívánt hatást, mini enteriőrök berendezésével. A délutáni, kora esti fények csodálatos alapot adnak a vintage utómunkához, s a természet közeliség felszabadultabbá teszi még a klasszikusságot magában hordozó vintage stílust is.

Különlegességek - Járművek:

A fotózáshoz a bevonuláshoz kiválóan illik egy stílusosan díszített, jól megválasztott autó, robogó vagy akár egy békebeli kerékpár.


184 megtekintés0 hozzászólás
bottom of page