top of page

Rusztikus hangulatban!

Frissítve: 2020. febr. 11.


Egyre népszerűbb a hazai pároknál, hogy az esküvőjüket valamilyen stílus mentén szeretnék megvalósítani. Ez nem jelent feltétlen több kiadást, inkább több tervezést igényel. A végeredmény egy olyan összhang, amely – mivel tükrözi a pár egyéniségét – egységes, stílusos, hangulatos, s nem utolsó sorban otthon érzik magukat benne. A részletek megtervezése örömet jelent számukra, sokszor saját maguk készítenek el dekorációs elemeket, s látszik rajtuk, hogy mennyire élvezik a nagy napon a látványt.


Sok-sok stílus van az esküvő világában is , a tavalyi évben kedvelt volt a rusztikus esküvő.

Igazi rusztikus esküvőt vidéken egy pajtában tudom elképzelni. Ha becsukom a szemem s elképzelem ezt a helyszínt, egy virágos rétet látok körülötte, a teremben mécseseket, zsákvászonnal terített asztalokat, mezei virágokat és farönk kiegészítőket. A stílus magánban foglalja a természet közelségét, otthonosságot sugároz, visszafogott elegancia, lágyság jellemzi. A stílus Angliából indult, a vidéki házak hangulatát idézi meg.

Maga a szó jelentése: durván megmunkált felületet jelent, vidéki, falusias stílusra utal. A rusztikus enteriőrre a natúr, bézs színek a jellemzőek , mintásat nem igazán alkalmaz, szívesen használ durván megmunkált kezeletlen fát, bőröket, zsákvásznat, gyapjút.Ennél a stílusnál sok mindent meg tudtok magatok is csinálni, pl. meghívók, mécsestartók, fotófal.


Nézzük egyenként, melyik elemben hogyan tudjátok ezt megjeleníteni!

Meghívó

A rusztikus esküvői meghívóban a föld színeket és a természetes anyagokat részesítsétek előnyben. Készülhetnek zsákvászonból, a zsineggel, visszafogott csipkével díszítve. Bele illeszthettek régies stílusban készült fotókat magatokról. Díszítő motívumként használjátok a mezei virágok képeit, vagy fakérget. Amikor megkapják vendégeitek a meghívókat, sejteni fogják, hogy milyen stílusú esküvőtök lesz.

Információs felületek

Érkező vendégeiteket tájékoztassátok már a helyszínre vezető úton stílusosan, szalmába helyezett fa útjelző táblákkal . Amikor megérkeznek köszöntsétek őket hasonlóan, tegyetek a táblák alá vödörbe, vagy bádog locsolókannába helyezett virágcsokrokat.

Vendégfogadás

Keressetek olyan helyszínt, ami kapcsolatban áll a természettel, nagy kert tartozik hozzá, szép fákkal, virágokkal. A vendégeket fogadjátok ízlésesen kínált, jégbe hűtött limonádéval , mini falatkákkal, mini hamburgerrel, mini hot-doggal, helyben frissen kemencében sült pogácsákkal.

Kültéri dekoráció

A vacsora helyszín bejáratát dekorálhatjátok nagyméretű fa boroshordókkal, amelyek szolgálhatnak vendégváró asztalként, vagy tehettek bele nagy mezei virágcsokrot. Állítsatok fel létrát, amelyre cserepes virágokat valamint befőttes üvegben elhelyezett mécseseket tehettek. Két létra közé kikötött madzagra felrakhatjátok az ültetési rendet is.

Helyszíni ceremónia

Természetesen egy ilyen helyen a ceremónia csak is kültéri lehet, árnyas fák alatt, madárcsicsergéssel kísérve. Az oltár egyszerű legyen, natúr fából, amelyet lenvászonnal és apró mezei virágokkal dekorálhattok. A vendégeket ültethetitek egyszerű fapadra, bátrabbak, lenvászonnal letakart szalmabálákra. A bevezető utat dekorálhatjátok mécsesekkel, virágokkal. Ha szereted a fa kiegészítőket, akkor az út mellé a virágokat farönkökre is rakhatod. A bevonulási útvonal elejére egy régi fa ajtót is tehetsz.

A szertartás asztalára zsákvásznat tegyetek. A széketekre ugyanebből az anyagból kössetek masnit, amelybe egy kis csipkét is bele csempészhettek.

Koszorúslány ruhák, kiegészítők

A koszorúslányok ruhája vidékies, csipkéből készüljön , pasztell színekben. A gyűrűt hozhatják fa gyűrűtartóban, amelyet akár a vőlegény is elkészíthet, vagy zsákvászonból és csipkéből készített gyűrűpárnán, amelyet a menyasszony is meg tud varrni.

Menyasszonyi ruha, kitűzők

A menyasszony ruhája egyszerű vonalvezetésű legyen, anyaga lehet csipke. A vőlegény ruhájához jobban illik a világos bézs szín, mint a sötét színek.

A vőlegény kitűzője harmonizáljon a menyasszony csokrával

A csokor

A menyasszony csokra a vidéki kert virágaiból legyen összeválogatva. Formája egyszerű, általában kerek, az évszakra jellemző, laza csokor legyen. A virágok színe jellemzően pasztell, a nyári csokrokban előfordulhatnak a nyárra jellemző élénkebb színű virágok is ( lila, bordó).


Frizurák

A menyasszony frizurája természetes. Az egyszerű lágyan leomló hajba apró virágokat lehet tűzni, amely szintén a természetességet tükrözi.

Dekorációk

A terem díszítésénél szintén a nyers fa, a nyers vászon anyagok, s a kedves kis virágok jelennek meg. Az asztalokon szépen mutatnak a saját magatok által gyártott csipkével, vászonnal dekorált befőttes üvegekbe elhelyezett mécsesek, gyertyák, amelyeket farönk szeletekre célszerű tenni. Az asztalokon lehet nyers színű terítő, vagy fehér, nyers színű asztalközéppel kiegészítve.

Rakjatok a bejárathoz közel egy kolompot, amelyet bárki megkongathat, ha látni akarja az ifjú pár csókját. A mennyezetre ne tegyetek habos-babos dolgokat, egyszerű lámpasor illik ehhez a dekorációhoz.A főasztal dekorációja egyszerű legyen. A háttérre, vagy a főasztal elejére nagy betűkből, -melyet madzagra erősítve rögzíthettek- írjátok ki a monogramotokat, vagy a keresztneveteket, vagy a Mr &Mrs feliratot. A háttér legyen zsákvászonból és az asztalotokat is azzal dekoráljátok. Nagyon szép a rezgőből készített virágdísz .


Köszönetajándék, ültetőkártya

A vendégeket adjatok stílusos köszönetajándékot , ami lehet egy kis üveg lekvár, vagy méz, vagy pálinka papírral és madzaggal lekötve.

A vendégek székeit nem szükséges dekorálni. Az ültető és menükártyákat elhelyezhetitek farönkben, lógathatjátok ládába erősített madzagra. Az ültető kártyákat nyers színű papírból, zsákvászonból, vagy kis farönk szeletekből készítsétek. Szépen mutat, ha az evőeszközöket bele teszitek zsákvászon tasakba és erre kötitek madzaggal az ültető kártyát.

Desszertasztal

A desszert asztal dekorációja harmonizáljon a főasztallal . A különböző házias tortákat és süteményeket farönk szeleteken tálaljátok. Kedvenc rusztikus desszert asztalom az , ahol az asztalszoknya zsákvászon fodrokkal díszített, s a háttérben a pár monogramja látható fakeretben. Mindenképpen javaslom, hogy ennél a stílusnál olyan desszerteket kínáljatok, amelyek a régi lagzik jellemző süteményei .

Torták

A tortákon is vissza köszönnek a natúr színek, a zsákvászon és a csipke. A tortabevonat színe is legyen törtfehér, jobban illik ehhez a stílushoz, mint a hófehér. Díszíthetitek a menyasszonyi csokorral harmonizáló virágokkal. A farönk utánzatú torta bevonatok igazán rusztikus hangulatúak. Egyre népszerűbben a meztelen torták, amely jól illik ehhez a stílushoz, különösen, ha sok gyümölccsel dekoráljátok.

Esküvői fotózás

A fotók megörökítik az örömteli pillanatokat. Természetes, hogy azok hangulatának is tükrözniük kell a rusztikus stílust. A legszebb fotókat a természet lágy ölén lehet elkészíteni. Aranyló gabonamezőn, réten, erdőben, tóparton. A fotózásra a legjobb időpont a naplemente, a súroló fényekkel , a fény-árnyék viszonyokkal egy jó fotós festményszerű képeket tud készíteni. A fátyolba belekapó szellőt használja ki a fotós! A beállítások természetesek, nincs görcsös pózolás.

Természetesen semmi csavar, semmi furfang nem szükséges ahhoz, hogy szép rusztikus fotók készüljenek. A fotók színei lehetnek egy kicsit tompábbak, de nem szépia. Ha egy stílusos fotófalat készítetek, akkor a násznéppel vidám közös felvételeket is csinálhattok.

Forrás: http://nairam.hu/eskuvo-rusztikus-hangulatban/


93 megtekintés0 hozzászólás

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése
bottom of page