Viaszpecsét - Hogyan készítsek viaszpecsétet!?

Frissítve: 2020. feb 11.


Esküvői meghívó

   Minden alapanyag és kötelező kelléked megvan a viaszpecsét gyártáshoz, mégsem tudod hogyan fogj neki? Ebben szeretnénk egy kis segítséget nyújtani neked, elkalauzolunk a pecsétek és viaszok izgalmas világába!

Milyen kellékekre és alapanyagokra lehet szükséged?

Kötelező kellékek:

viasz rúd vagy granulátum, pecsét, teamécses, viaszöntő kanál

meghívó, ajándékcsomag vagy egyéb tárgy,

amit pecséttel akarsz díszíteni

Jó ha van:

sniccer vagy kés, sütőpapír, kanál tartó állvány

Extra kiegészítők:

zsineg, szárított virágok, kétoldalú ragasztó, csillám

Viaszpecsét készítés - Lépésről lépésre!


Esküvői meghívó

1. lépés


  Készíts elő minden olyan eszközt amire szükséged lehet, a munkafelületed takard le újsággal vagy sütőpapírral, hogy az esetle-gesen lecseppenő viasz ne okozzon kárt.


2. lépés


  A viaszoló kanalat tisztítsd meg és töröld szárazra, a viasz rudat, sniccer vagy kés segítségével feloszthatod 5-6 egyenlő részre, így a későbbiekben könnyebb lesz az ada-golás, de hagyhatod egyben is. A granulá-tumokat porciózd ki egy kanálba 3-5 kis viaszgranula mehet.


Minél nagyobb a pecséted annál több viaszra lesz szükséged. Mi az adagok kimérésénél egy átlagos 24 mm átmérőjű pecsétnyomót vettünk alapul.


3. lépés

   A teamécsest gyújtsd meg és a viaszöntő kanalat tartsd a láng fölé, ha van állványod, akkor azt is használhatod, ha nincs akkor egy pohár is megteszi. A kanálba tedd bele a kiadagolt viaszt vagy a viaszrúd végét nyomd a öntőkanálba addig, amíg a kívánt mennyiség fel nem olvad.

   Amennyiben kanócos viaszrudat használsz magát a kanócot meggyújtva csöpögtetheted az anyagot a kívánt felületre.

  A felolvasztott viaszt öntsd a meghívó borítékodra vagy amire szeretnéd!

Ha például nem szeretnéd egyből a boríték-okra önteni a viaszt, sütőpapírra vagy márvány lapra is kifolyathatod az anyagot. Így az száradás után fel tudod szedni a pecséteket és kétoldalú ragasztóval felragaszthatod azokat a végleges helyükre.

Ha sütőpapíron vagy márványlapon készíted el a pecséteket, később a nem annyira tetszetős darabokat, felolvaszthatod és újra hasznosíthatod!