top of page

Modern nagyvárosi esküvői trendek: így házasodnak a legtöbben Budapesten

Frissítve: 2020. febr. 11.


Ahogy az élet szinte minden területén, úgy az esküvőszervezésben, az esküvői trendekben is nagy különbségek lehetnek régiók szerint. Míg a vidéki, klasszikus hatalmas lagzik esetében továbbra is a hetedhét országra szóló lakodalom, a hagyományos esküvői ételek és szokások uralkodnak, addig úgy tűnik, a fővárosi menyegzők egészen más irányt vettek az elmúlt években.

A Zsidai Csoport méltán híres stílusos éttermei és rendezvénytermei rendszeresen adnak otthont az ilyen típusú rendezvényeknek, így a budapesti trendeket illetően az ő tapasztalataikat vettük alapul cikkünkhöz. Lássuk, milyen ma egy vérbeli urbánus esküvő, egy igazi nagyvárosi lagzi – és miben különbözik a vidéken, kisebb városokban megszokott rutintól egy ilyen esemény!

Kis esküvők a nagy lagzik helyett

Talán nem túlzás azt állítani, hogy minden lány hetedhét országra szóló lakodalomról álmodozott gyermekkorában, fiatal lány korában. Vidéken továbbra is számos ilyen, nagy létszámú rendezvénnyel találkozhatunk, ám úgy tűnik, a fővárosban és az urbánus esküvők esetében más a helyzet.

Pár éve ugyanis új trend ütötte fel a fejét: a kis létszámú esküvőkre Budapesten ugrásszerűen megugrott a kereslet. Természetesen okozhatja ezt az is, hogy a fővárosban az esküvői helyszínek, kibérelt éttermek és rendezvényhelyszínek gyakran borsos áron talál-nak „gazdára”, ám a legtöbb esetben nem csak erről van szó. Egy kis létszámú esküvő jóval meghittebb tud lenni, a költségvetést (még ha az magas is) sokkal jobban tudja optimalizálni az ifjú pár, ráadásul a szervezés is egyszerűbb egy 20-50 fős lagzi esetén, mintha akár több, mint száz vendéggel számolnánk.

Egy esküvő – több helyszín

A kisebb létszámnak van még egy hatalmas előnye, mégpedig az, hogy a vendégsereg jóval könnyebben mozgatható. Ez meg is látszik az esküvői trendeken, ugyanis míg az elmúlt néhány évtizedben a párok előszeretettel ragaszkodtak egy „tökéletes” esküvői helyszínhez, addig ma már akár több helyszínt is magában foglalhat az esemény.

Nem ritka a Zsidai Csoport éttermeinél például, hogy a házasságkötésre az 1. kerületi házasságkötő teremben kerül sor, a fotózás a Budai Várnegyed gyönyörű panorámájában történik, az esküvői vacsora pedig az egyik varázslatos étteremben kerül megrendezésre.

Egyedi hangulatú éttermek esküvői helyszínként

Az esküvő helyszíne szinte bárhol lehet. Aki foglalkozott már kicsit a kérdéssel az biztosan tudja, hogy a szolgáltatók széles választékban kínálnak akár extrémebb verziókat is a boldogító „igen” kimondására, ám úgy látszik, ezekre a kereslet egyre kisebb lesz. A fővárosban ugyanis a legnépszerűbb (vacsora)helyszínek kis esküvői éttermek-ben találhatóak. Ez a választás nem csupán nagyon praktikus és kényelmes, de igen megnyerő is tud lenni, ugyanis egyre több igazán stílusos, kellemes hangulatú étterem áll rendelkezésünkre a kínálatban. Az álom-szerű dekoráció természetesen itt sem maradhat el, de ha megtalálod álmaid helyszínét, azt az éttermet, melynek hangulata igazán Titeket tükröz, akkor nincs min tovább gondolkodni!

Változatos esküvői menük:

töltött káposzta helyett degusztációs menü

Az esküvőre szánt költségvetés nagyban befolyásolja mind a választott helyszínt, mind a felszolgált ételeket. Ahol pedig kisebb a létszám, ott – ahogy azt már korábban említettük – a költségvetést könnyebb is jól optimalizálni. Talán éppen ezért, vagy csupán a bőség zavara miatt, az esküvői fogások köre is átalakulóban van. Egyre több pár választja az akár 7-9 fogásos degusztációs menüket a Nagy Napra, amelynek minden bizonnyal a vendégsereg is nagyon örül!

Az emlékek, a részletek fontossága mit sem változott…

Talán az egyetlen dolog tűnik állandónak az esküvői trendekben: az pedig a részletek fontossága. Bár a trendek ezek körében is folyamatosan változnak, az egységes kép, a személyesség, a kidolgozott aprólékos részletek mindenhol, és mindenkor nagyon fontosak maradnak.

Az esküvői meghívóktól kezdve a hangulatos kellékeken át az esküvői dekorációkig minden részlet azt kívánja hangsúlyozni: „Ezek vagyunk mi, együtt, egy új úton!”

86 megtekintés0 hozzászólás

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése
bottom of page